Thordis Elva og Tom Stranger: Om at tilgive en voldtægt

Tom og Thordis havde været kærester i seks uger, da han voldtog hende efter en gymnasiefest. Thordis anmelder det ikke, men hændelsen kommer til at påvirke hende dybt.

Hvordan kunne det ske? Hvad fik en ellers flink og helt normal fyr til fuldstændig at tilsidesætte det afgørende samtykke fra hende, han holdt af og respekterede? Og hvorfor har det været så svært for både ham og hende at erkende, at hændelserne den aften var så forkerte, at de satte gang i en dominoeffekt af usikkerhed, flugt og selvhad, der har præget deres tilværelser i de 20 år, der er gået, siden overgrebet fandt sted?

Tom og Thordis forhold stoppede, men episoden slap dem aldrig. Et årti senere vælger Thordis at kontakte Tom og konfrontere ham med det, han gjorde. Og hun fik en uforbeholden undskyldning fyldt med anger.

Undskyldningen bliver begyndelsen på en otte år lang mailkorrespondance og efter hundredvis af breve med svære spørgsmål og endnu sværere svar, bliver de enige om at mødes ansigt til ansigt. De mødes i Cape Town, midt mellem deres hjemlande, og det blev et møde, der har forandret deres liv for altid.

I samarbejde har Thordis og Tom skrevet bogen “Rejsen mod tilgivelse”, som er et unikt samarbejde mellem offer og gerningsmand. En sand historie om at turde nærme sig det, man frygter allermest, og om at søge forsoning og dermed kunne leve videre.

Til dette foredrag kan du møde dem begge og høre dem fortælle historien, som de hver især oplevede den. Dengang for mange år siden, og i de dage, uger, måneder og år, der fulgte.

Aftenen indledes med korte oplæg ved Tom og Thordis. Herefter interviewer journalist på Weekendavisen, Johanne Mygin, Tom og Thordis, og der vil være åbent for spørgsmål fra salen.

Foredraget foregår på engelsk. • Share Buttons

  Share on FacebookShare on LinkedIn


 • Foredragsholdere


  Thordis Elva er på Island kendt som forfatter, journalist og foredragsholder og blev valgt som årets kvinde i 2015. Efter at have taget eksamen i teatervidenskab begyndte hun at skrive skuespil, hvoraf ni er blevet sat op på forskellige scener.

  Hendes bog om kønsbaseret vold Á mannamáli (Den nøgne sandhed) var en af de mest omtalte islandske bøger i 2009 og blev nomineret til den islandske litteraturpris. I 2012 fik hun til opgave at udtænke nye metoder til det voldsforebyggende arbejde og seksualundervisningen i islandske skoler. Kortfilmene ”Få samtykke!” og ”Stå ved dig!”, som blev resultatet af denne opgave, har vundet både nationale og internationale priser.

  Thordis Elva har startet og deltaget i mange kampagner for ligestilling og været særligt optaget af at udbrede viden om digital vold og menneskerettigheder på nettet. Hun har en master i forlagskundskab og bor p.t. i Stockholm med sin mand Vidir og deres søn.

  Tom Stranger bor i Sydney, Australien. Han har en kandidatgrad i samfundsvidenskab, er uddannet ungdomsleder og har for nylig taget en master i kulturvidenskab ved University of Sydney.

  Han har arbejdet inden for en række forskellige områder (hjælpeorganisationer, ungdomsorganisationer, friluftsliv, velgørenhed, byggebranchen og turisme). P.t. arbejder han som havearkitekt og bor ved havnen i Sydney sammen med sin forlovede, Cat.

  Tilmelding

  Ja tak - jeg/vi ønsker at deltage.